22 Aralık 2011 Perşembe

Köpeğimi seviyor ve eğitiyorum

Hayvanlar bizim can dostumuz. Elbette eğitimleri de çok önemli. Biz, hayvanlar arasından Alman Çoban Köpeği’ni seçtik ve eğitim konusunda da bir bilene danıştık. Köpek eğitim merkezi ve köpekli sporlar kulübü Von Juliet’in Kurucusu ve Baş Eğitmeni Erdinç Sarımusaoğlu’nun görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.  

Alman Çoban Köpeği, ülkemizde Kurt Köpeği, Alman Kurdu ya da K9 adıyla bilinir. Irkın orijinal adı Deutsche Schaferhunde’dir. Bu ırkın adının doğru bir şekilde bilinmesi konusunda çaba sarf edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Irkın adını doğru kullanmak, bu ırkla ilgili yanlış anlamaları da ortadan kaldıracaktır. Örneğin geçmişte İngilizler bu ırkın adını sırf  “German” kelimesini telaffuz etmemek için “Alsatian Wolfhound” olarak değiştirmişlerdir. Bu değişiklik bir müddet sonra halkın bu ırkın kurtlardan geldiğini düşünmesine yol açmıştır. Bu daha sonra değişmiş olsa da günümüzde hala İngiltere’nin bazı bölgelerinde yoğunlukla “Alsatian” ismi duyulmaktadır. Ülkemize dönecek olursak bu ırkın doğadaki kurtlarla çiftleştirilerek üretildiğini düşünen ve yanlış bilgi sahibi olan insanların sayısı az değildir. 

Alman Çoban Köpeği ırkı nasıl ortaya çıktı?
“Captan Max von Stephanitz” isimli bir süvari subayı, özellikle Almanya’da bulunan sürü güden köpeklerle ilgilenmişti. O köpekler o yılların gerçek iş köpekleriydi, hepsi değişik ebatlarda, değişik tipteydiler, ama ortak özellikleri zeki ve işe yatkın olmalarıydı. 1899 yılında katıldığı bir köpek şovunda adı Hektor olan bir çoban köpeği satın aldı ve kısa bir süre sonra köpeğin adını Horand von Grafarth olarak değiştirdi.

Horand 61 santim yüksekliğinde bir köpekti. Düzgün bir anatomiye sahip, atletik, güçlü ve hayat doluydu. Rengi bugünün Sable renkteki Alman çobanları gibiydi. Bugün yaşasaydı sable olarak tanımlanırdı. Kafası ve kulakları kolayca diğer köpeklerden ayırt edilebilirdi. Bugünün Alman Çoban Köpeği kafası gibi etkileyiciydi. Horand von Grafarth derneğin üretim defterine kayıtlı ilk köpek oldu.

Horand alındıktan iki hafta sonra Stephanitz ve arkadaşı Arthur Meyer, Alman Çoban Köpeği Derneği Verein für Deutsche Schaferhunde (SV)’yi kurdular. İlk başkan Stepanitz, Arthur dernek sekreteri oldu. Sonradan, bir belediye başkanı, bir mimar, iki fabrika sahibi, bir otel sahibi ve bir hakim bu oluşuma katıldı ve bugün dünyanın en büyük tek ırk derneğinde görev aldılar. 1899’dan sonra her yıl bu yeni ırkın yarışmaları SV tarafından yapıldı. Stephanitz yıllarca bu yarışmalara hakemlik yaptı. 

Bugün ise bu derneğe 5.000’i yabancı ülkelerde olmak üzere 100.000 üye kayıtlıdır. Bu da, bu derneği dünyanın en büyük tek ırk derneği yapmaktadır.

Tarih içerisinde bu ırk nasıl gelişti?
Alman çoban köpeği bütün dünyada en fazla bilinen çok popüler bir ırktır. Bu ırkın popüler olmasında sadece fiziksel güzellikleri değil, iş yapabilirlikleri kesinlikle etkili olmuştur. Rin Tin Tin, Strongheart ve K-9 isimli filmler ırkın geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamışlarsa da Alman Çoban Köpeği’nin popülerliği hiçbir zaman geçici olmamıştır.

Bu ırk çok üstün zekasının yanı sıra eğitilebilirliği ile bilinmekle birlikte sürü gütmekte, enkazda ve doğada kayıp insanları tespit etmek için Arama – Kurtarma görevi üstlenmekte, polis servisinde Narkotik, Bomba Tespit ve Güvenlik rolü almakta, körlere rehberlik etmekte, engellilere yardımcı olmaktadır. Aile köpeği olarak da en uygun köpeklerden biridir.

Bunların yanı sıra Almanca’da koruma köpeği anlamına gelen “Schutzhund” isimli sporu yaparlar. Bu spor; iz takibi, koruma ve itaat fazından oluşur ve köpeğin sahibiyle beraber uyum içinde hareket ettiği bir spor haline gelmiştir. Alman Çoban Köpekleri’ni test etmek amacıyla ortaya çıkan bu spora daha sonra, diğer ırklardan köpekler de dahil olmuştur.

Alman Çoban Köpekleri “Working Line” ve “Show Line” olarak ikiye ayrılır dersek yanlış olmaz. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya iki parçaya ayrıldı. 7 Ekim 1949 tarihinden sonra DDR (Deutche Demokratishe Republik - Doğu Almanya) sosyalist ve komünist rejim tarafından yönetilmeye başlandı. Doğu Almanlar bu tarihten sonra 1899 yılında bu muhteşem ırkın yaratıcısı olan Captain Max von Stephanitz’in kurmuş olduğu SV Verein für Deutsche Schaferhunde, Alman Çoban Köpeği Derneği’nden ayrıldılar ve kendi derneklerini kurdular. 1990 yılında iki Almanya birleşse de yarım yüzyıllık süre, Alman çoban köpeğini doğu ve batı Almanya’da eğitilebilirlik ve görünüm olarak farklı hale getirmişti. Batı Almanlar iş yapabilirliğe önem vermekle birlikte görünüme çok daha fazla önem vermişlerdi, fakat Doğu Almanlar belki komünist rejimin de etkisiyle her zaman için köpeklerinde iş yapabilirliği ön plana almışlardı. Bu yüzden Doğu Alman Line (DDR) Alman Çoban Köpeklerinin tüm dünyada polis ve askeri servisler tarafından kullanılması bir rastlantı değildir.

Genel özellikleri:
Hoş görünümlü, güçlü ve orantılı anatomiye sahip, kürkü çoğunlukla siyah - tan, sable ya da tamamen siyahtır. Burun siyah ve maskelidir. Kas ve kemik yapısı kuvvetlidir. Kuvvetli makas ısırışına sahiptir. Kulaklar tabanda geniştir. Çift kat kürke sahiptir. Korkusuz, cesur, gözüpek, istekli ve dikkatlidir. Bunun yanı sıra  neşeli, keyifli, itaat eden, öğrenmeye istekli bir köpektir. Sadakatleri ve cesaretleriyle bilinir. Sakin yapılı, kendinden emin ve düşman olmayan tavrına rağmen uzaktan ailesini korumak için hep hazır bekler.

Omuz yüksekliği erkeklerde 60 - 65, dişilerde 55 - 60 cm’dir. Ağırlık ise ortalama 30 – 40 kg arasındadır. Yaşam süreleri 12 - 14 yıldır. Doğa koşullarında yaşayabilen nadir ırklardan biri olmakla birlikte apartman yaşamında da yeterince egzersiz yaptırıldığı taktirde problemsiz bir köpek olacaktır. Birçok büyük ırk köpekle karşılaştırıldığında kapalı ortamda nispeten hareketsizdir, yüksek aktivite göstermez. İnsana karşı agresyonu ve saldırısı genellikle kötü üretim, kötü eğitim ya da kötü idareden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden eğitim çok önemlidir.

Köpek eğitimi “otur, yat, bekle”den ibaret değildir!
Köpek eğitimi dendiğinde insanların aklına ilk gelen “otur, yat, bekle” gibi komutlar gelmektedir. Fakat köpek eğitimi, sadece bunlardan ibaret değildir. Birçok köpek yavruyken edinmiş olduğu yanlış davranışlarla eğitime gelmekte ve bu da köpeklerin eğitimini zorlaştırmaktadır. Bu yüzden köpeğinizin eğitimine erken başlamanız ve özellikle bir yavru sahibi olduktan sonra köpeğinize iyi bir eğitim, beslenme ve bakım sağlamak için bir çalışma yapmanız gerekmektedir.. Bunun ilk adımı, bir profesyonelden köpek eğitimi danışmanlığını almak olmalıdır. Zira bir köpek eğitmeni, beslenme ve bakım hakkında da bilgi sahibidir ve köpek sahibini de bu konuda mutlaka bilgilendirmelidir.

Köpeğinizden ayrılmak zorunda değilsiniz
Köpeğinizi, köpek çiftliğinde ondan ayrı kalarak eğittirmek zorunda değilsiniz. Kendinize sürekli danışmanlık hizmeti alabileceğiniz bir eğitmen bulup, yavrunuzu onunla birlikte büyütmeniz sizi çok rahatlatacaktır. Köpeğinizle mutlu bir şekilde yaşamanız yavruluğunu iyi bir şekilde geçirmesiyle alakalıdır. Eğitmen nezaretinde sahibi tarafından doğru ve arzu ettiği gibi büyütülen bir köpekle yaşamak son derece keyiflidir. Hatta, eğer bu işe merak salarsanız ve başarılı olursanız siz de köpek eğitmeni olabilirsiniz.

Eğitimin temelinde sevgi ve itaat yatıyor
Eğitmeniniz size öğretilecek becerileri vermenin yanı sıra vücudunuzu kullanmayı, ses tonunuzu kontrol etmeyi, lider duruşu ve tavrını sergilemeyi, gerektiğinde otoriter olmayı; lider ve otoriter olmanın sadece negatif davranışlar sergilemek olmadığını size öğretmeli, anlatmalı ve uygulamalıdır. Tabii her eğitimin temelinde sevgi olduğunu da unutmamanız gerekir. Von Juliet’de eğitimler, evinizde, eğitim merkezinde ve trafikte olmak üzere üç farklı ortamda uygulanır.


- Evinizde eğitim
Köpeğinden ayrılmak istemeyen insanlar için itaat, alan koruma eğitimleri veriliyor. Ayrıca davranış problemleri; üzerinize atlama, diğer köpeklere agresyon problemleri çözülerek, tuvalet eğitimi, köpek bakımı ve barınması hakkında danışmanlık hizmeti sunuluyor.

- Evinizde eğitim öncesi eğitim
3 - 6 aylık yavrular için köpeğin bulunduğu mekanda, ev içerisinde ya da bahçede köpekle yaşam, beslenme, havalandırma, tuvalet eğitimi, sürü davranışı, kemirme, havlama, ekipman kullanımı, diğer köpeklerle iletişim ve daha birçok konuda uygulamalı çalışmalar yapılarak, danışmanlık veriliyor.  Bu eğitimin süresi 2 - 3 seans.

- Temel ve İleri Seviye İtaat Eğitimi
7 - 8 aylık genç köpekler için verilen bu eğitim, bir köpeğin alması gereken en önemli eğitim. Bu eğitimde; takip (köpek sahibini çekiştirmeden takip eder), otur, otur bekle, yat, yat bekle, gel komutları öğretiliyor. Komutların orta seviye dikkat dağıtıcılarla ve diğer köpeklerin bulunduğu ortamlarda yerine getirilmesi sağlanıyor. Oyun oynama güdüsünün ortaya çıkarılması ve eğitime etkisinin sağlanması amaçlanıyor. Köpeğin üzerinize sıçramasının kesilmesi, hayır ve aferin komutunun öğretilmesi de bu eğitimin kapsamında yer alıyor. Süresi 3 hafta olan bu eğitim, tek eğitim fiyatına ikisi birarada veriliyor.

- Alan Koruma Eğitimi
Branş eğitimleri arasında yer alan bu çalışmada, köpeğinize alanınızı koruma eğitimi veriliyor.

- İz Takibi Eğitimi
Köpeklerin en sık ihtiyaç duyduğu eğitimlerin başında geliyor. En büyük özellikleri olan koku alma ve koku tanımanın verdiği ayrıcalıkla, bu eğitimi alan köpekler, suçluların yakalanmasında, kayıp kişilerin bulunmasında ve insanların hayatlarını kurtarmada büyük rol oynuyor. 

- BH
Branş eğitimleri arasında yer alan BH ile trafikte ve diğer canlılar arasında köpeğin sahibiyle uyumuna bakılıyor ve itaati sınanıyor. Eğitimin süresi ise 8 - 10 hafta.

- SchH A-1-2-3
İz takibi, itaat ve koruma çalışmalarını içeren bu eğitim ayrıca üretim için geçilmesi gereken bir sınav. Bu da branş eğitimleri arasında yer alıyor.


- Show Eğitimi
a) Ring
b) Karakter Testi
Köpek şovlarında çalışan sınıf için verilen bir eğitim. Ayrıca, cesaret testine hazırlık aşaması da var. Bu testte başarılı olunması için 4 hafta süreli bir çalışma yapılması gerekiyor. Şov eğitimi de ardından geliyor. Şovlarda köpeğin idare edilmesi için ise 2 haftalık ayrı bir eğitim alınması gerekiyor.

- Canlı Arama Eğitimi
a) Yerden İz Takibi
b) Havadan İz Takibi
Bu eğitim de branş eğitimlerinden. Köpeğiyle alternatif bir çalışma yapmak isteyenler için son derece uygun. Eğitim kapsamında aynı zamanda kamuya yararlı bir dernekte köpekle birlikte neler yapılabileceği hakkında da önemli ipuçları veriliyor. 

Daha ayrıntılı bilgi için www.vonjuliet.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

  

köpek eğitimi
köpek pansiyonu
köpek oteli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder